top of page

RINOPLASTIA

Rinoplastie, rinocorectie, Banciu Rodica, chirurgie plastica

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia (rinocorectia) este o interventie chirurgicala care consta in schimbarea formei nasului cu scop estetic sau functional.

In felul acesta sunt tratate diformitatile congenitale, sechelele postraumatice sau modificarile aparute odata cu varsta. De asemenea, atunci cand exista o respiratie ingreunata datorata deviatiei de sept sau hipertrofiei cornetelor nazale, acestea sunt tratate in acelasi timp. Uneori, pentru obtinerea unui rezultat cat mai bun si armonios in raport cu restul fetei, poate fi necesara genioplastia care consta in modificarea formei barbiei cu scopul ameliorarii profilului. Scopul interventiei este de a obtine un rezultat adaptat fetei in intregime care sa corespunda dorintelor pacientului. Rinoplastia se poate practica cu succes dupa sfarsitul perioadei de crestere.

Recomandari inainte de operatie

In timpul consultatiei preoperatorii se face examenul clinic al piramidei nazale si a fetei in intregime. Sunt analizate antecedentele si motivatiile pacientului, precum si identificate contraindicatiile pentru efectuarea procedurii. Este important relatarea in istoric a riniteor, sinusitelor, alergiilor, traumatismelor, operatiilor si altor patologii. Se face planul terapeutic cu specificarea ca uneori, in cazuri selectionate, inbunatatirea aspectului nasului se poate obtine prin metode neinvazive cu ajutorul injectarii produselor volumatoare.

·         Verificarea starii de sanatate cu analize de laborator, ECG, Rx-grafie pulmonara si altele.

·         Este necesar examenul endonazal si la nevoie Rx-grafii speciale.

·         Se face consultul medicului anestezist, terapeut si medicului ORL.

·         Trebuie de intrerupt 14 zile inainte de operatie administrarea medicamentelor cu aspirina sau alte antiinflamatorii nesteroidiene si antioxidanti, vitamine, produse naturiste si medicamente care pot afecta coagularea.

·         Se recomanda intreruperea tratamentelor hormonale si contraceptia orala 1 luna preoperator.

·         Se recomanda intreruperea fumatului cu 1 luna inainte si 1 luna dupa interventie.

·         Se programeaza cu atentie data interventiei pentru a nu afecta viata sociala a pacientului.

·         Interventia chirurgicala se face in concordanta cu ciclul menstrual.

·         Se spala capul cu sampon dimineata inainte de operatie.

·         Pacientul nu trebuie sa manance si sa bea nimic incepand din seara precedenta interventiei chirurgicale cel putin 8 ore pentru ca sa fie preintampinate complicatiile legate de anestezie.

Cum decurge operatia

Interventia chirurgicala consta in diverse metode terapeutice selectionate in functie de fiecare pacient pentru a remodela oasele si cartilagele nazale. Inciziile sunt plasate in interiorul narilor si a columelei. Daca este necsara o micsorare a narilor pot fi necesare incizii ascunse la nivelul santurilor naturale de la baza aripilor nasului unde sunt putin vizibile. Prin modificarea structurii osteocartilaginoase se poate indeparta cocoasa, ingusta sau scurta nasul, trata o deviatie a piramidei nazale si a septului sau modifica varful nasului. La nevoie pot fi folosite grefe cartilaginoase pentru a umple depresiunile si a imbunatati forma si sustinerea nasului. Aceste grefe sunt recoltate de la pacient, unele reconstructii necesitand si grefe de fascie. Este important de luat in consideratie calitatea pielii care trebuie sa fie elastica si sa poata sa se redrapeze pe structura osteocartilaginoasa modificata. Dupa interventie se meseaza fosele nazale si se aplica o atela pentru imobilizare de protectie.

Recomandari postoperator

  • Dupa operatie se recomanda evitarea efortului, starnutul si ridicarea greutatilor.

  • Se pun cate 15 min la fiecare 3 ore comprese reci pe ochi pentru a limita vanataile si umflaturile.

  • Trebuie de evitat umezirea pansamentului din aceasta cauza dusul se face cu atentie.

  • Mesele sunt pastrate 1-5 zile.

  • Dupa ablatia meselor se face lavajul frecvent al foselor nazale pentru preintampinarea crustelor.

  • Imobilizarea cu  atela se pastreaza 7-14 zile in functie de caz.

  • Firele de sutura se indeparteaza la 7 – 14 zile

  • Initial dieta este lichida ulterior, alimentatia este obisnuita.

  • Se recomanda dormitul cu fata in sus pe mai multe perne pentru o pozitie mai ridicata a capului.

  • Se recomanda evitarea efortului, sportului si traumatismelor locale 3 luni dupa operatie.

  • Se recomanda evitarea purtarii ochelarilor timp de 3 saptamani pentru ca presiunea inadecvata sa nu deplaseze oasele nazale. Dupa aceasta ochelarii pot fi purtati cu extrema atentie pentru inca 3 saptamani pentru a evita traumatismele nazale. Pe de alta parte, imediat postoperator, pacienta poate purta lentile de contact.

  • Este important evitarea expunerii cicatricilor la soare si solar atat timp cat ele sunt roze pentru ca sa preintampinam hiperpigmentarea lor. Tot in acest scop se aplica la fiecare 2 - 3 ore crema cu factor de protectie SPF 50.

  • Consultatiile se vor face la 1, 3, 6 luni si anual pentru controlul evolutiei.

Rezultatul final

Este important de stiut ca in mod obisnuit in primele saptamani dupa operatie sunt prezente :

  • Edem (umflaturi) si echimoze (vanatai) la nivelul piramidei nazale. Edemul de la nivelul varfului nasului poate fi prezent cateva luni.

  • Edem (umflaturi) si echimoze (vanatai) la nivelul peoapelor. Acestea dispar in cateva saptamani. Limfodrenajul efectuat conform indicatiilor medicului currant este de folos.

  • Poate fi resimtita modificarea sensibilitatii care in timp revine la normal.

  • Cicatricile sunt roze si indurate cateva luni. Ele se atenuiaza in 6 luni, dar aspectul final poate fi vazut dupa maturare de obicei la 1 an dupa operatie.

Modificarile dupa operatie se vad imediat, dar anumite zone, in special varful nasului, continua sa-si imbunatateasca aspectul timp de cateva luni. Rezultatul definitiv este vizibil la 6 luni pana la 1 an postoperator. Dupa corectia obstructiei nazale poate fi necesar cateva saptamani pana cand pacientul se obisnuieste cu fluxul nou de aer.

De obicei rezultatele sunt bune aducand satisfactii pacientului in conditiile unor asteptari realiste. De fapt, scopul chirurgiei este de ameliorare semnificativa si nu de a obtine perfectiunea. Sunt aspecte ale procesului de vindecare care nu pot fi controlate. In anumite situatii datorita redrapajului insuficient, a calitatii pielii, a fibrozei retractile sau resorbtiei grefelor pot aparea mici imperfectiuni. Acestea pot fi retusate dupa maturarea cicatriciala si stabilizarea evolutiei.

Deoarece septul este esential pentru asigurarea suportului piramidei nazale trebuie sa fim judiciosi in rezectia acestuia. Pe de alta parte cartilajul septului restant are memorie a formei si tinde sa revina la pozitia initiala. Din aceasta cauza poate aparea in unele cazuri o corectie incompleta sau recurenta a deformarilor preexistente. De asemenea, in cazuri rare in urma unei vindecari defectuoase poate rezulta perforatia septului. Acestea pot fi amelorate sau corectate intr-o procedura secundara.

Complicatii posibile

Este important de mentionat faptul ca rinoplastia este o interventie chirurgicala care la fel ca si orice act medical prezinta riscuri. Acestea se pot datora anesteziei sau interventiei chirurgicale. Riscurile legate de anestezie sunt discutate cu medicul anestezist. In ceea ce priveste riscurile legate de interventia cirurgicala acestea sunt rare si in marea majoritate a cazurilor evolutia pacientilor este buna. Necatand la aceasta pacientul trebuie sa fie informat asupra posibilelor complicatii:

  • Sangerarea locala poate aparea in 5% din pacienti. Este de obicei moderata si justifica mesajul repetat al foselor nazale si controlul sangerarii.

  • Hematoamele apar in urma acumularii sangelui. Pot necesita evacuarea.

  • Cicatricile anormale de evolutie imprevizibila pot necesita tratamente locale specifice.

  • Lezarea pielii rar intalnita se vindeca foarte bine, uneori poate aparea o mica zona cicatriciala.

  • Infectiile apar extrem de rar in mai putin de 1% si necesita un tratament adecvat.

Este important de remarcat ca riscurile chiar daca acestea exista nu trebuie supraevaluate. In rinoplastie rezultatul estetic este apreciat intr-un mod subiectiv si depind in mare masura de diformitatile preexistente. Din aceasta cauza, uneori rezultatele obtinute nu sunt exact ca rezultatele sperate. Majoritatea pacientilor cu asteptari realiste sunt foarte satisfacuti de rezultatul final.

  • Facebook Социальной Иконка
  • Instagram Social Иконка
  • Vkontakte Social Иконка
  • Blogger Социальные Иконка

© 2023 Салон красоты «Рококо». Сайт создан на Wix.com

bottom of page