MAMOPLASTIA DE REDUCTIE

Multumim pentru imaginea oferita Designed by Nensuria / Freepik
Ce este mamoplastia de reductie?
Hipertrofia mamara reprezinta un exces de volum si greutate a sanilor. De obicei este insotita de lasarea sanilor cu aparitia ptozei mamare, iar uneoi si de o asimetrie mamara. Hipertrofia mamara importanta poate da dureri la nivelul coloanei vertebrale si a umerilor, macerarea tegumentelor la nivelul pliurilor cutanate, cu riscul aparitiei infectiilor locale, indentatii dureroase datorate bretelelor sutienului la nivelul umerilor, parestezii la nivelul manilor si a degetelor, dificultati de a face sport, precum si probleme in alegerea vestimentatiei si a lengeriei. De asemenea, poate aparea scaderea increderii in sine deoarece sanii joaca un rol foarte important in viata personala.
In hipertrofia mamara mamoplastia de reductie se practica in scopul de a reduce volumul si greutatea sanului, de a ridica sanii lasati si de a corecta la nevoie asimetria mamara. Interventia chirurgicala se poate practica incepand de la sfarsitul pubertatii, cand s-a oprit cresterea sanului. Se recomanda o stabilizare a greutatii inainte de operatie si evitarea variatiilor mari a greutatii dupa interventie, pentru ca forma sanilor operati sa se mentina cat mai mult timp frumoasa. De asemenea, dupa sarcina si alaptare, este de dorit sa se astepte o perioada de 6 - 12 luni pentru stabilizarea marimei si formei sanilor.
Recomandari inainte de operatie
In timpul consultatiei se face examenul clinic, se stabilesc indicatiile si contraindicatiile. Se observa calitatea pielii si a tesutului subcutanat. Tot acum se planifica impreuna cu pacientul modificarile care trebuie facute.
-
Preoperator se face consultul medicului mamolog, anestezist si terapeut.
-
Se fac analize de laborator, ECG, Rx-grafie pulmonara, mamografie, ecografie mamara si alte investigatii recomandate de medic.
-
Este necesara intreruperea fumatului pentru cel putin 1 luna inainte si 1 luna dupa interventie.
-
Cu 14 zile inainte de operatie, cu acordul medicului curant, se va opri administrarea medicamentelor anticoagulante (Trombostop, Sintrom si altele), a antiinflamatoarelor nesteroidiene (Aspirina, Aspenter si altele), a antioxidantelor ( Vitamina E, Ginkgo biloba, Cucurma si alte produse naturiste).
-
Se recomanda intreruperea contraceptivelor orale si medicatiei hormonale de substitutie cu 1 luna inainte de operatie.
-
Se evita efectuarea operatiei la menstruatie.
-
Se cumpara bustiera necesara pentru sustinerea sanului dupa operatie si ciorapi elastici.
-
Se face dus cu apa si sapun seara si dimineata inaintea operatiei.
-
Axilele se epileaza cu crema depilatoare, se evita folosirea lamei pentru a nu produce iritatii.
-
Nu se bea si nu se manca nimic timp de 8 ore inainte de interventie.
Cum decurge operatia
Operatia se desfasoara sub anestezie generala, asigurata de un medic anestezist calificat. Interventia chirurgicala consta in reducerea tesutului mamar in exces, urmata de ridicarea si remodelarea sanului. Se va exciza pielea in exces pentru a asigura o forma frumoasa a sanului. Aceasta va aduce inevitabil la aparitia cicatricilor cutanate. In functie de gradul hipertrofiei si a ptozei mamare, se pot folosi diferite tehnici chirurgicale. Cicatricile pot avea forma unui T inversat, sau o forma verticala, ambele forme avand si o componenta periareolara, in jurul areolei mamare. Tesutul excizat se da la examen histopatologic pentru a fi examinat. Se va monta la sfarsitul interventiei 2 tuburi de drenaj pentru fiecare san. Acesta vor fi indepartate in zilele ce urmeaza postoperator. Pansamentul este compresiv sub forma unei bustiere.
Recomandari dupa operatie
-
Se intrerup exercitiile si efortul fizic pentru 2 luni postoperator dupa care se reiau progresiv.
-
Dusul cu apa calduta si sapun poate fi facut la citeva zile postoperator cu pansamente impermiabile.
-
Baia se poate face dupa indepartarea firelor de sutura.
-
Nu este voie de dormit pe burta timp de 1 luna.
-
Bustiera trebuie purtata permanent zi si noapte cel putin 1 luna postoperator, fiind indepartata doar la baie. Nu trebuie de facut efort atunci cand bustiera nu este imbracata. Dupa asta inca 1 luna in timpul zilei si la efort.
-
Orice schimbare de volum, consistenta sau aparitia unei dureri in plus la un sin trebuie anuntata medicului.
-
Se evita bronzarea cicatricilor atat timp cat sunt roze ca sa nu se hiperpigmenteze (intunece).
-
Se face in continuare in mod obisnuit consultatie la medicul mamolog.
-
Evitarea sarcinii 2 ani postoperator pentru mentinerea rezultatului obtinut.
-
Mentinerea greutatii corpului in vederea pastrarii rezultatului.
-
Consultatiile se vor face la 1, 3, 6 luni si anual pentru controlul evolutiei.
Rezultatul final
Postoperator, de obicei, evolutia este fara dureri importante, cu edem moderat, vanatai si o gena usoara observata la ridicarea bratelor. Aceste fenomene dispar in cateva saptamani de la operatie.
Rezultatul se vede incepand de la luna 3 – 6 , pentru cicatrici trebuie sa asteptam 1 an, dupa maturarea lor. In special este important de urmarit evolutia cicatricilor; ele pot devini roz si reliefate in cursul primelor luni postoperator. De obicei cicatricile devin putin vizibile, dar fara sa dispara complet. Uneori, in asimetriile importante, poate persista o asimetrie reziduala a sanilor care este corectata secundar dupa stabilizarea rezultatului final. In majoritatea cazurilor copilul poate fi alaptat natural la san. Mamoplastia de reductie nu creste riscul aparitiei cancerului mamar.
Complicatiile posibile
Complicatiile postoperatorii in mamoplastia de reductie pot fi asociate interventiei chirurgicale sau anesteziei.
Complicatiile ce tin de anestezia generala sunt mult diminuate datorita progresului medicinii moderne. Consultul medicului anestezist calificat este impotrant pentru a discuta despre riscurile si contraindicatiile anesteziei generale.
Complicatiile asociate interventiei chirurgicale sunt rare, si survin in special la marii fumatori, pacientii obezi, cu hipertrofie foarte importanta - gigantomastie, diabetici si cu alte probleme de sanatate. Riscul aparitiilor complicatiilor postoperatorii nu trebuieste supraevaluat, dar este important de a intelege ca mamoplastia de reductie este in primul rand un act medical, care comporta anumite riscuri.
-
Hematomul este o sangerare locala, care poate necesita drenajul lui.
-
Seromul este o acumulare de limfa care dispare spontan sau se evacuiaza.
-
Infectia necesita un tratament antibiotic si uneori drenajul colectiei
-
Suferinta pielii, a glandei sau a areolei cu cicatrizare secundara
-
Chisturi epidermice pe cicatrice se indeparteaza cu tratament local.
-
Cicatrizare intarziata a pielii
-
Sensibilitate schimbata, in special la nivelul areolei, dar care de obicei se normalizeaza
-
Cicatricile uneori pot deveni hipertrofice, roze si pruriginoase evoluind in cicatrici cheloide. Tratamentul local este specific si eficient, dar poate necesita un timp indeungat. In unele cazuri, cicatricile pot deveni destinse, albicioase sau hiperpigmentate.
-
Accidentele tromboembolice sunt foarte rare dar necesita o preventie riguroasa pentru a scadea incidenta lor prin utilizarea medicatiei anticoagulante specifice, mobilizarea precoce si altele.
In concluzie mamoplastia de reductie confera in special o crestere a calitatii vietii pacientei prin diminuarea durerilor coloanei vertebrale, si a umerilor, imbunatatirea practicarii sportului, posibilitati mai mari pentru a alege vestimentatia dorita. Daca asteptarile pacientei sunt realiste si ea accepta cicatricile postoperatorii, ameliorarea semnificativa in privinta aspectului estetic al sanilor aduce de asemenea si un comfort psihologic crescut.