top of page

LIFTING SANI

Lifting mamar, mastopexie, ridicarea sanilor, sani lasati, ptoza mamara, Banciu Rodica

Ce este liftingul de sani?

Liftingul mamar (mastopexia) este interventia chirurgicala ce are ca scop ridicarea sanilor lasati (ptozati). Lasarea sanilor(ptoza mamara) apare de obicei dupa scaderea importanta in greutate sau dupa sarcina si alaptare. Sanii sunt lasati in jos, cu areola si mamelonul coborat, au pielea intinsa in exces si deseori au un deficit de volum in partea superioara. In anumite cazuri, lasarea sanilor poate fi insotita de cresterea volumului (hipertrofia mamara) si necesita corectia acesteia in acelasi timp cu ridicarea sanilor. De asemenea, exista cazuri cand sanii lasati sunt mici avand hipotrofie mamara. In aceasta situatie se pot pune implante mamare care umple pielea in exces si ridic sanii.

Recomandari inainte de operatie

In timpul consultatiei se  face examenul clinic, se stabilesc indicatiile si contraindicatiile. Se observa calitatea pielii si a tesutului subcutanat. Tot acum se planifica impreuna cu pacientul modificarile care trebuie facute.

  • Preoperator se face consultul medicului mamolog, anestezist si terapeut.

  • Se fac analize de laborator, ECG, Rx-grafie pulmonara, mamografie, ecografie mamara si alte investigatii recomandate de medic.

  • Este necesara intreruperea fumatului pentru cel putin 1 luna inainte si 1 luna dupa interventie.

  • Cu 14 zile inainte de operatie, cu acordul medicului curant, se va opri administrarea medicamentelor anticoagulante (Trombostop, Sintrom si altele), a antiinflamatoarelor nesteroidiene (Aspirina, Aspenter si altele), a antioxidantelor ( Vitamina E, Ginkgo biloba, Cucurma si alte produse naturiste).

  • Se recomanda intreruperea contraceptivelor orale si medicatiei hormonale de substitutie cu 1luna inainte de operatie.

  • Se evita efectuarea operatiei la menstruatie.

  • Se cumpara bustiera necesara pentru sustinerea sanului dupa operatie si ciorapi elastici.

  • Se face dus cu apa si sapun seara si dimineata inaintea operatiei.

  • Axilele se epileaza cu crema depilatoare, se evita folosirea lamei pentru a nu produce iritatii.

  • Nu se va bea si nu se va manca nimic timp de 8 ore inainte de interventie.

Cum decurge operatia

Interventia chirurgicala se practica sub anestezie generala. Interventia chirurgicala are ca scop repozitionarea areolei si a mamelonului intr-o pozitie buna, de a aduna si de a ascensiona glanda mamara, de a indeparta excesul de piele obtinand astfel doi saini armoniosi, de forma placuta si ridicati. In dependenta de gradul de ptoza sunt posibile 3 feluri de cicatrici : in T inversat, verticala si periareolara.

In caz de ptoza foarte importanta, cicatricea are forma unui T inversat cu trei componente : periareolara, in jurul areolei intre pielea mai intunecata si pielea alba ; verticala, intre polul inferior al areolei si santul submamar ; orizontala, dissimulata in santul submamar. Lungimea cicatricei orizontale este proportionala cu importanta ptozei.

In cazul unei ptoze mamare moderate, cicatricea este verticala si periareolara.

Cand ptoza mamara este putin importanta, este posibil de a utiliza o tehnica chirurgicala care permite efectuarea corectiei sanului lasat, doar cu o singura cicatrice in jurul areolei.

In cazurile cand ptoza mamara este asociata cu un volum insuficient al sanului (hipoplazie mamara), ar putea sa fie utila, in acelasi timp operator, introducerea unei proteze mamare pentru a reda sanului un volum satisfacator, sau un aport complimentar de grasime in vederea ameliorarii decolteului. In aceste cazuri, suprafata pielii indepartate este mai putin importanta, deci cicatricele vor fi si ele mai scurte. De obicei, este posibil de a indeparta pielea decat in jurul areolei, limitand astfel cicatricea la un cerc periareolar. Daca sanii sunt prea coborati, atunci implantele mamare nu pot umple sanul, fiind nevoie de indepartarea pielii in exces si repozitionarea areolei si mamelonului.

La sfarsitul interventiei este montat drenaj aspirativ si contentie elastica.

Recomandari postoperator

  • Se evita exercitiile si efortul fizic pentru 2 luni postoperator dupa care se reiau progresiv.

  • Dusul cu apa calduta si sapun poate fi facut la citeva zile postoperator dupa indepartarea drenajului.

  • Baia se poate face dupa indepartarea firelor de sutura.

  • Nu este voie de dormit pe burta timp de 1luna.

  • Bustiera trebuie purtata permanent zi si noapte cel putin 1 luna postoperator, fiind indepartata doar la baie. Nu trebuie de facut efort atunci cand bustiera nu este imbracata. Dupa asta inca 1 luna in timpul zilei si la efort.

  • Orice schimbare de volum, consistenta sau aparitia unei dureri in plus la un sin trebuie anuntata medicului.

  • Se evita bronzarea cicatricilor atat timp cat sunt roze ca sa nu se hiperpigmenteze (intunece).

  • Se face in continuare in mod obisnuit consultatie la medicul mamolog.

  • Evitarea sarcinii 2 ani postoperator pentru mentinerea rezultatului

  • Mentinerea greutatii corpului in vederea pastrarii rezultatului.

  • Consultatiile se vor face la 1, 3, 6 luni si anual pentru controlul evolutiei.

Rezultatul final

Postoperator, de obicei, evolutia este fara dureri importante, cu edem moderat, vanatai si o gena usoara observata la ridicarea bratelor. Aceste fenomene dispar in cateva saptamani de la operatie.

Rezultatul se vede dupa 6 luni si pentru cicatrici trebuie sa asteptam 1 an, dupa maturarea lor. In special este important de urmarit evolutia cicatricilor; ele pot devini roz si reliefate in cursul primelor luni postoperator. De obicei, cicatricile devin putin vizibile, dar fara sa dispara complet. Uneori, in asimetriile importante, poate persista o asimetrie reziduala a sanilor care este corectata secundar dupa stabilizarea rezultatului final. Imperfectiunile rezultatului se pot prezenta sub forma unor urechiuse tegumentare la capatul cicatricilor. Daca este cazul se poate practica o corectie chirurgicala sub anestezie locala. In majoritatea cazurilor copilul poate fi alaptat natural la san. Mastopexia nu creste riscul aparitia cancerului mamar.

Complicatiile posibile

Plastia mamara pentru ptoza este o adevarata interventie chirurgicala, care implica riscuri proprii fiecarui act medical, cat de minim n-ar fi acesta. Din fericire, adevaratele complicatii sunt rare.

In ceea ce priveste anestezia in timpul consultatiei medicul anestezist va informa el insusi pacienta de riscurile anestezice. In prezent tehnicile, produsele anestezice, si metodele de ingrijire au facut progrese imense oferind o securitate optima, mai ales atunci cand interventia este realizata in afara urgentei si la o persoana sanatoasa.

Complicatiile ce tin de inerventia chirurgicala sunt rare.

  • Infectia este prevenita prin conditii aseptice corecte in sala ee operatie si printr-un tratament antibiotic profilactic.

  • Hematomul aparut in urma acumularii de sange poate necesita un gest de evacuare.

  • Intarzierea cicatrizarii poate fi observata uneori si poate alungi perioada de ingrigiri postoperatorii

  • Necroza pielii, foarte rar observata cu tehnicile moderne, poate fi responsabila de o intarziere a cicatrizarii. Acest risc este mult crescut prin intoxicarea tabagica din aceasta cauza este necesara intreruperea fumatului.

  • Seromul este acumularea limfii care dispare spontan sau dupa punctare.

  • Chisturi epidermice care se trateaza local.

  • Alterari ale sensibilitatii, in special mamelonare, poate fi observata, dar sensibilitatea normala reapare cel mai frecvent dupa o perioada de la 6 la 18 luni.

  • Evolutia cicatricilor poate fi uneori defavorabila cu aparitia de cicatrici hipertrofice, sau cheloide ce au o aparitie si o evolutie imprevisibila necesitand tratamente locale specifice.

  • Accidentele trombo-embolice, de departe complicatia cea mai importanta pot da flebite si embolii pulmonare. Pentru adiminua aceste riscuri trebuie sa identificam pacientii care au avut aceste probleme in antecedente. De asemenea, riscul este semnificativ redus cu ajutorul ciorapilor antitromboza imbracati in timpul operatiei, tratamentului anticoagulant si a ridicatului precoce din pat.

Per total, nu trebuie de supraestimat riscurile, ci doar pur si simplu de a lua cunostinta ca orice interventie chirurgicala, chiar si simpla, comporta  intr-o mica masura impevizibilul. In practica, imensa majoritate a interventiilor se desfasoara fara nici o problema si pacientele sunt satisfacute de rezultat.

  • Facebook Социальной Иконка
  • Instagram Social Иконка
  • Vkontakte Social Иконка
  • Blogger Социальные Иконка

© 2023 Салон красоты «Рококо». Сайт создан на Wix.com

bottom of page