top of page

OTOPLASTIA

Ce este otoplastia?

Otoplastie, urechi decolate, urechi clapauge, Banciu Rodica

Multumim pentru imaginea oferita Designed by Nensuria / Freepik

Urechile decolate, numite popular urechi clapauge, este o deformare destul de des intalnita care poate atinge pana la 5% din populatie. In acest caz, urechile sunt excesiv de mari si de vizibile. Deoarece  civilizatia si cultura noastra considera urechile ca o parte importanta a frumusetii, dorinta pacientului de a imbunatati aspectul lor este usor de inteles. Adultii si copiii sufera in egala masura de acest neajuns. Obtinerea unor urechi naturale, lipite de cap, simetrice, permit incetarea tuturor remarcilor si comentariilor neplacute pe care de obicei copilul le aude de la colegii lui de scoala si care pot fi cauza multor dificultati de adaptare in societate.

Operatia se poate face incepand de la varsta de 7 ani sau cand copilul doreste schimbarea formei urechilor. Interventia chirurgicala care permite corectia urechilor decolate se numeste otoplastie. De obicei otoplastia se practica la nivelul ambelor urechi, dar in anumite cazuri poate fi efectuata numai pe o parte. Cu ajutorul operatiei se corijeaza anomaliile cartilajului care formeaza urechea, precum si aspectul decolat. Sunt mai multe feluri de  operatii de remodelare a urechilor clapauge sau care au suferit diferite traumatisme. Fiecare operatie are rezultate diferite in functie de forma urechilor fiind adaptata necesitatilor pacientului.

Recomandari inainte de operatie

Tratamentul si programarea operatiei se face in urma consultatiei de specialitate. In timpul consultatiei se stabilesc indicatiile si contraindicatiile tratamentului si se planifica impreuna cu pacientul modificarile care trebuie facute.

  • Inaintea operatiei sunt facute analizele de laborator uzuale, ECG, Rx-grafie pulmonara si altele.

  • Este necesar consultul medicului anestezist si terapeut.

  • Pacientilor cunoscuti cu alte probleme de sanatate, li se recomanda ca incepand cu 14 zile inainte de operatie cu acordul medicului de familie sau cardiolog curant, sa opreasca administrarea medicamentelor anticoagulante (Trombostop, Sintrom si altele), a antiinflamatoarelor nesteroidiene (Aspirina, Aspenter si altele), a antioxidantelor (Vitamina E, Ginkgo biloba, Cucurma si alte produse naturiste).

  • Se recomanda intreruperuperea fumatului cu 1 luna inainte si 1 luna dupa operatie.

  • Se programeza atent data interventiei pentru a respecta viata sociala a pacientului.

  • Interventia se face in concordanta cu ciclul menstrual.

  • Se recomanda spalarea capului cu un sampon dimineata inaintea operatiei.

  • Pacientul nu mananca si nu bea nimic cu 8 ore inainte de operatia cu anestezie generala, pentru ca sa nu apara complicatii la anestezie.

Cum decurge operatia

Anestezia folosita in functie de fiecare pacient poate fi locala sau generala. Anestezia locala este folosita cu succes la pacientii adulti si la copiii mari de obicei de la varsta de 10 ani. La copiii mai mici, sau la persoanele anxioase (fricoase) pentru asigurarea confortului pacientului se prefera anestezia generala.

Tehnica chirurgicala aleasa este adaptata fiecarui pacient in parte. In marea majoritate a cazurilor inciziile cutanate se afla pe partea posterioara a urechii, de aceea cicatricile postoperatorii sant putin vizibile. In cazuri selectionate poate fi facute si incizii pe fata anterioara a urechii, ascunse in pliurile preexistente. Dupa aceasta, in functie de tehnica chirurgicala aleasa, se practica subtierea, sectiuni, rezectii si plicaturari ale cartilajului urechii. De asemenea se pot pune fire de sutura pentru a fixa forma dorita, sau pentru a lipi mai bine urechile de cap.  Pansamentul este acoperit cu o banda elastica.

Recomandari dupa operatie

  • Se recomanda purtarea zi si noapte a benzei elastice timp de 2-3 saptamani, dupa care doar in decursul noptii pentru o perioada de inca cateva saptamani.

  • Se recomanda de dormit cu fata in sus pe mai multe perne.

  • Dusul cu apa si sapun se recomanda dupa indicatiile medicului in dependenta de evolutia locala.

  • Baia se poate face dupa scoaterea firelor si caderea crustelor.

  • Dupa operatie, firele se scot la 7-10 zile.

  • Se evita efortul fizic si ridicatul greutatilor 1 – 2 luni

  • Se evita practicarea sportului de contact pentru o perioada de 3 luni

  • Nu se recomanda expunerea la temperaturi inalte, la sauna pentru o perioada de 2-3 saptamani

  • Cicatricile vizibile nu se expun la soare sau la solar cel putin 6 luni, pentru ca sa nu apara pete hiperpigmentare. Tot in acest scop se pot folosi zilnic, la fiecare 2-3 ore, creme cu ecran de protectie solar SPF 50.

  • Iarna sau in perioada rece, se evita frigul protejand urechile cu o caciula pentru o perioada de 2-3 luni postoperator, pentru ca urechile sa nu degere din cauza scaderii sensibilitatii locale.

  • Consultatiile de control se fac la 1 luna, 3 luni, 6 luni si anual dupa interventie.

Rezultatul final

Initial, in primele zile postoperator, urechile sunt de obicei cu echimoze (vanatai) si edematiate (umflate). Vanataile dispar in 2-3 saptamani, iar edemul in ~1 luna.

Rezultatul este vizibil dupa ~2-3 luni. Cicatricile postoperatorii sunt roze si un pic dure, dar se atenuiaza progresiv de obicei in 6-12 luni. De obicei, rezultatul este stabil in timp. Uneori, cand apare o recidiva locala, aceasata se corecteaza operator. Poate sa apara o diminuare sau pierderea sensibilitatii pielii la nivelul pavilionului auricular. Sensibilitatea va reveni treptat la normal, dar in acest timp urechile trebuie protejate de frig.

In marea majoritate a cazurilor, rezultatul operatiei este foarte bun. Cu ajutorul operatiei se poate aduce o imbunatatire considerabila aspectului. Bineinteles, promisiunea de a avea urechile exact ca la o anumita vedeta sau actor este mai mult decat ireala, deoarece fiecare persoana prezinta particularitatile sale. In unele cazuri, datorita cicatrizarii locale diferite pot aparea mici asimetrii, iregularitati ale plicaturii, o usoara ingustare a conductului auditiv, sau palparea unor fire de sutura sub piele. Toate acestea sunt in mare parte putin vizibile si nu geneaza pacientul dar, la nevoie, se pot face mici retusuri, de obicei sub anestezie locala.

Complicatiile posibile

Este foarte important de discutat cu medicul specialist despre complicatiile care pot aparea. Orice act medical, inclusiv si otoplastia prezinta intr-o mica masura un risc asociat posibil. Riscurile nu trebuie supraevaluate, dar pacientii trebuie sa le cunoasca.

Riscurile legate de anestezia generala sunt discutate cu medicul anestezist in timpul consutatiei de anestezie.

Riscurile legate de interventia chirurgicala sunt foarte rare. Acestea pot fi:

  • Hematomul dat de sangerarea postoperatorie. Tratamentul consta in evacuarea lui. Se evita prin intreruperea preoperator al administrarii de Aspirina si anticoagulante.

  • Infectia din fericire este foarte rara. Se evita printr-o asepsie foarte atenta, iar la nevoie se instaureaza imediat un tratament adaptat pentru a evita infectia cartilajului numita condrita, care poate lasa sechele importante.

  • Suferinta cutanata, tratata de obicei conservator, poate lasa o mica cicatrice.

  • Chisturi epidermice pe cicatrice pot fi indepartate prin tratament local.

  • Cicatrici hipertrofice si cheloide pot aparea la persoane predispuse. Aparitia lor este imprevizibila, iar tratamentul consta in aplicarea presoterapiei, a gelului sau plasturilor de silicon, topice locale, injectare de corticosteroizi intralezional si altele. De asemenea se poate incerca prevenirea aparitiei lor cu ajutorul presoterapiei, a topicilor locale, a gelului sau plasturilor de silicon.

Toate aceste riscuri sunt mult diminuate prin apelarea la serviciile unei echipe medicale competente. Marea majoritate a pacientilor sunt pe deplin satisfacuti de rezultatul final.

  • Facebook Социальной Иконка
  • Instagram Social Иконка
  • Vkontakte Social Иконка
  • Blogger Социальные Иконка

© 2023 Салон красоты «Рококо». Сайт создан на Wix.com

bottom of page