PLASMOLIFTINGUL

Ce este plasmoliftingul?
Tratamuntul prin injectare de plasma bogata in plachete - PRP, prescurtat de la Platelet Rich Plasma, numit si tratamentul Vampir sau Plasmolifting, este o procedura care stimuleaza regenerarea tesuturilor si grabeste vindecarea afectiunilor. Este utilizata cu succes in tratamente de intinerire, in afectiuni cutanate si impotriva caderii parului. Imbunatateste tenul fetei, creste elasticitatea si hidratarea pielii, incetineste procesele de imbatranire.
De asemenea, PRP este folosit si in traumatologie, chirurgie buco-maxilo-faciala, ginecologie si alte specialitati medicale.
Plasma bogata in plachete poate contine de 2-4 ori mai multe plachete decat sangele normal. Plachetele, numite si trombocite, sunt celule ce intra in compozitia sangelui. Ele participa in procesul de coagulare. Prin eliberarea factorilor de crestere pe care le contin, trombocitele au un rol important in inmultirea, cresterea si supravetuirea normala a celulelor. Factorii de crestere ajuta la dezvoltarea vaselor de sange si imbunatatesc vascularizatia in zonele tratate, precum si procesul de formare si regenerare a pielii, a osului, cartilajului, a tendoanelor si a altor tesuturi.
Deoarece PRP este obtinut din sangele propriu al pacientului, tratamentul este foarte bine tolerat.
Recomandari inainte de procedura
In urma consultatiei se stabileste zona care trebuie tratata si in dependenta de aceasata doza necesara de PRP. De asemenea se stabilesc indicatiile si contraindicatiile procedurii.
-
Se evita procedura in timpul menstruatiei.
-
Se face preventia herpesului la persoanele predispuse.
-
Se recomanda, cu acordul medicului de familie sau a cardiologului curant, intreruperea cu 10 zile inainte de injectare a administrarii medicamentelor anticoagulante (Trombostop, Sintrom si altele), a antiinflamatoarelor nesteroidiene (Aspirina, Aspenter si altele) si a antioxidantelor (Vitamina E, Ginkgo biloba si altele).
-
Se evita procedura in perioada insorita a anului pentru ca sa preintampinam stimularea melanocitelor.
-
Se planifica procedura in concordanta cu viata sociala a pacientului.
Cum decurge interventia
Pentru a obtine PRP este necesara recoltarea de la pacient a 10-60 ml de sange(in functie de tratamentul facut). Prelevarea unei cantitati atat de mici de sange nu are nici o repercursiune asupra sanatatii pacientului. Sangele este recoltat in eprubete speciale si se prelucreaza prin centrifugare astfel obtinandu-se PRP. Pentru tratamentul de rejuvenare a pielii si impotriva caderii parului, produsul se injecteaza direct in piele cu ajutorul unui ac foarte fin. Pentru a scadea durerea si a creste comfortul pacientului, se poate aplica inainte de procedura un anestezic local.
Recomandari dupa procedura
-
In primele ore dupa injectare se va evita efortul fizic.
-
In zilele care urmeaza procedurii se recomanda evitarea expunerii la solar, soare puternic, sauna, temperaturi ridicate, frig si vant.
-
Se continua preventia herpesului la pacientii predispusi.
Rezultatul final
La sfarsitul injectarii , se pot observa, la nivelul zonelor tratate, aparitia unui usor eritem si edem datorat intepaturii si uneori pot aparea mici vanatai. Nu este necesar sa se faca pansament. De obicei edemul si eritemul dispare in cateva ore, iar vanataile in aproximativ o saptamana.
Pentru obtinerea unor rezultate mai bune se recomanda efectuarea mai multor proceduri conform schemei de tratament adaptate fiecarui pacient.
Complicatiile posibile
Injectarea PRP este o procedura medicala care la fel ca si orice alta interventie medicala poate comporta riscuri.
Reactiile adverse sunt foarte rare; uneori poate aparea roseata, mici vanatai, umflaturi, durere, senzatie de mancarime si arsura, care vor disparea in cateva zile. La persoanele predispuse, se poate reactiva herpesul sau foliculita.
Fiind un produs izolat din sangele pacientului, PRP este de obicei foarte bine tolerat.
De fapt, riscurile nu trebuiesc supraevaluate, dar pacientul trebuie sa fie informat ca orice act medical, inclusiv si tratamentul PRP, prezinta intr-o mica masura un risc potential. Acest risc poate fi diminuat substantial prin utilizarea unei tehnici corecte, adaptata pacientului si efectuata de catre un medic specialist competent, care va sti sa trateze complicatiile in caz ca acestea apar.