LIPOSUCTIA

Ce este liposuctia?
Lipoaspiratia (liposuctia) este o metoda chirurgicala folosita pentru indepartarea depozitelor de grasime din zone specifice ale corpului care nu raspund la dieta sau exercitii fizice. Astfel lipoaspiratia poate fi efectuata ca interventie primara de reconturare a liniilor corpului. Lipoaspitatia este o metoda care permite remodelarea siluetei prin suprimarea si disparitia difenitiva a depozitelor de grasime. Pe de alta parte, lipoaspiratia nu este o metoda de slabire si nu permite tratamentul obezitatii sau inlocuirea unui regim igieno-dietetic corect. Celulele din componenta grasimii nu au capacitatea de a se reinmulti, de aceea dupa lipoaspiratie, rezultatul este definitiv.
La nivelul organismului uman sunt doua tipuri de lolacizare a grasimii: grasimea viscerala si grasimea subcutanata. Functia fiecareia, riscurile asociate cu bolile cardiovasculare si alte maladii precum si tratamentul lor este diferit. Pe de alta parte, grasimea subcutanata prezinta grasimea superficiala si grasimea profunda. Grasimea superficiala, "metabolica" dispare in timpul regimului de slabire. Dar depozitele de grasime profunda, localizate, numite steatoame, nu dispar indiferent de regimurile sau exercitiile fizice folosite. Aparitia si repartizarea steatomelor se datoreaza in mare masura factorilor genetici dar si fondului hormonal. Astfel sunt multe paciente care sunt slabe dar au burtica, aripioare, solduri proieminente, gusa sau grasime la genunchi. De multe ori constatam ca aceleasi probleme le-au avut si rudele apropiate: mama, bunica, sora. Pe de alta parte, barbatii sanatosi nu dezvolta niciodata depozite de grasime pe solduri la nivel subtrohanterian, aceasta fiind caracteristica femeilor.
Multumim pentru imagine Designed by Lyashenko / Freepik
Care sunt zonele cel mai frecvent tratate prin lipoaspiratie?
-
barbia dubla
-
abdomenul
-
flancurile
-
coapsele
-
genunchii
-
bratele
-
aripioarele
Care sunt cei mai buni candidati pentru lipoaspiratie?
Cei mai buni candidati la lipoaspiratie sunt pacientii cu o greutate corporala relativ normala, care au surplus de grasime in anumite zone ale corpului. Aceasta permite obtinerea unui rezultat optim. De asemenea, o piele tonica, elastica asigura o reconturare frumoasa postoperator, dupa indepartarea depozitelor de grasime. Uneori, cand pielea are tonus redus, cu vergeturi si subtire, aceasta nu se va aranja perfect pe noul contur. In acest caz poate fi nevoie de indepartarea excesului cutanat , fie in aceeasi interventie, fie intr-un timp ulterior. Neregularitatile corporale date de sistemul osos sau muscular nu pot fi corectate prin aceasta interventie . De asemenea, lipoaspiratia nu sterge aspectul de “celulita”, cel mult poate sa-l amelioreze prin reducerea stratului adipos subcutanat.
Recomandari inainte de operatie
Tratamentul si programarea operatiei se face in urma consultatiei de specialitate. In timpul consultatiei, se face examenul clinic, masuratori si fotografii. Se observa calitatea pielii si a tesutului subcutanat. Tot acum se planifica impreuna cu pacientul modificarile care trebuiesc facute.
-
Se fac analize de laborator, ECG, Rx-grafie pulmonara, ECO Doppler vene membre inferioare.
-
Se consulta medicul anestezist si terapeut.
-
-
Intreruperea cu 1 luna preoperator a contraceptivelor orale si medicatiei hormonale de substitutie.
-
Se recomanda intreruperea fumatului pentru o perioada de 1 luna inainte si 1luna dupa operatie.
-
Programarea interventiei se face in concordanta cu ciclul menstrual.
-
Se procura panty, ciorapi elastici sau burtiera elastica in dependenta de regiunea tratata.
-
In seara si dimineata inaintea interventiei se recomanda practicarea unui dus cu sapun antiseptic.
-
Se epileaza cu crema depilatoare zonele tratate cu evitarea folosirei lamei de ras pentru preintampinarea iritatiilor.
-
Pacientul nu trebuie sa manance si sa nu bea nimic timp de 8 ore inainte de operatie.
Cum decurge operatia
Anestezia folosita in functie de fiecare pacient poate fi locala, loco-regionala (peridurala sau rahianestezie) sau anestezie generala. Anestezia este aleasa impreuna cu medicul anestezist in functie de zona tratata si de fiecare pacient in parte.
Inciziile sunt foarte mici, de cativa milimetri. Prin acestea se introduc canule cu varful rotungit, atraumatic, cu mai multe orificii, care permit aspirarea grasimii. Dupa operatie, se pune un bandaj sau combinezon elastic.
Grasimea extrasa poate fi folosita cu succes pentru lipofilling (lipostructure) ce permite imbunatatirea volumului in alte zone ale corpului, unde este necesar: fese, gambe, fata. Pentru aceasta trebuie sa discutati cu chirurgul inainte de operatie.
Recomandari dupa operatie
-
Se recomanda purtarea zi si noapte a contentiei elastice timp de 1 luna si inca 1 luna ziua.
-
Se misca in pat picioarele pentru ca sa fie preintampinata aparitia tromboflebitelor
-
Dusul cu apa calduta si sapun la 2 – 3 zile postoperator.
-
Baia calduta este permisa dupa scoaterea firelor de sutura.
-
Aplicatii pe vanatai de crema Heparina sau Arnica, tratament conform Rp/
-
Se indica ridicarea picioarelor in sus pentru a limita edemele.
-
Dupa operatie, firele se scot la 7-14 zile in functie de zona tratata.
-
Se evita practicarea sportului si a efortului pentru o perioada de 1 luna.
-
Nu se recomanda expunerea la temperaturi inalte, la sauna, la raze ultraviolete, la soare sau solar pentru o perioada de cel putin 1 luna.
-
Cicatricile vizibile nu se expun la soare sau la solar cat timp sunt roze, cel putin 6 luni, pentru ca sa nu apara pete hiperpigmentare. Tot in acest scop se pot folosi zilnic, la fiecare 3-4 ore, creme cu ecran de protectie solar pentru a acoperi cicatricile expuse de exemplu de la nivelul fetei.
-
Masaj pentru limfodrenaj conform indicatiilor medicului.
-
Regim igieno-dietetic corect pentru evitarea variatiilor ponderale.
-
Consultatiile de control se fac la 1 luna, 3 luni, 6 luni si anual dupa interventie.
Rezultatul final
Timpul de recuperare dupa operatie este in functie de cantitatea de grasime extrasa. Imediat dupa operatie zona tratata este cu vanatai si edeme. Pot fi resimtite dureri locale, dar care de regula nu sant mari. De asemenea, daca cantitatea de grasime aspirata este importanta, poate aparea o stare de oboseala in primele zile dupa operatie. Vanataile dispar dupa 2-3 saptamani, iar edemul dupa ~ 1 luna. De aceea, rezultatul incepe sa se vada abea dupa disparitia edemului.
Pentru a vedea rezultatul final trebuie sa asteptam 3-6 luni, pana cand pielea se retracta complet si noua silueta se redefineste. Lipoaspiratia permite tratamentul radical si definitiv al depozitelor de grasime. In majoritatea cazurilor rezultatul este foarte bun. Trebuie de stiut ca anumite iregularitati ale pielii, precum si celulita nu pot fi tratate suficient cu ajutorul lipoaspiratiei. De asemenea, uneori, pot ramane mici asimetrii sau o subcorectie, care se retuseaza usor, incepand din a 6 luna postoperator.
Complicatiile posibile
Orice act medical, inclusiv si lipoaspiratia prezinta intr-o mica masura un risc asociat posibil. Riscurile legate de anestezia generala sunt discutate cu medicul anestezist in timpul consutatiei de anestezie.
Riscurile lelate de interventia chirurgicala sunt foarte rare. Acestea pot fi:
-
Hematoamele, datorate unei sangerari, sunt evacuate
-
Seroamele, de asemenea pot fi evacuate
-
Infectia este prevenita prin conditii aseptice corecte in sala ee operatie si printr-un tratament antibiotic profilactic.
-
Suferinta cutanata se trateaza de obicei conservator si poate lasa cicatrici
-
In cazurile in care se aspira o cantitate de grasime foarte mare pot aparea perturbari metabolice sau anemii. Pentru a preveni aceste probleme este bine sa fim judiciosi in privinta cantitatii de grasime extrase.
-
Accidentele trombo-embolice, de departe complicatia cea mai importanta pot da flebite si embolii pulmonare. Pentru adiminua aceste riscuri trebuie sa identificam pacientii care au avut aceste probleme in antecedente. De asemenea, riscul este semnificativ redus cu ajutorul ciorapilor antitromboza imbracati in timpul operatiei, tratamentului anticoagulant si a ridicatului precoce din pat.
Per total, nu trebuie de supraestimat riscurile, ci doar pur si simplu de a lua cunostinta ca orice interventie chirurgicala, chiar si simpla, comporta intr-o mica masura impevizibilul. In practica, imensa majoritate a interventiilor se desfasoara fara nici o problema si pacientele sunt satisfacute de rezultat.