MARIRE SANI CU IMPLANTURI MAMARE

Multumim pentru imaginea oferita Designed by Nensuria / Freepik
Ce sunt implanturle mamare?
Marirea sanilor cu implanturi (mamoplastia de augmentare) consta in introducerea unui implant mamar fie sub glanda mamara, fie sub muschiul pectoral. Inciziile sunt efectuate astfel incit cicatricile sa fie cat mai ascunse in santul de sub san, in jurul areolei sau in axila.
In prezent, pe piata implantele mamare sunt facute de diferiti producatori intr-o varietate foarte mare de forma si dimensiuni pentru ca sa satisfaca nevoile tuturor pacientelor. Ele pot fi rotunde sau anatomice, netede sau texturate, moi sau mai ferme, cu proiectie mai mica sau mai mare.
Forma si dimensiunea sanilor inainte de interventia chirurgicala influenteaza aspectul final al sanilor. Daca exista asimetrie la nivelul sanilor, acesta o sa se pastreze si dupa interventie. Din aceasta cauza, asimetriile importante trebuiesc tratate. Pacientele la care sanii sunt lasati necesita ridicarea sanilor (lifting mamar) cu repozitionarea areolei si excizia tegumentului in exces.
Care sunt indicatiile maririi sanilor cu implanturi
-
Creste proiectiea sanilor hipoplazici (mici)
-
Reda volumul sanilor dupa o nastere. Cand sanii sunt lasati, corecteaza ptoza. Este asociata cu liftingul mamar atunci cand sanii sunt foarte lasati.
-
Tratamentul sanilor tuberosi
-
Tratamentul malformatiei congenitale (din nastere) cu agenezie mamara (lipsa sanului)
-
Egalizeaza volumul sinilor la pacientele cu sanii asimetrici
-
Reconstruieste forma sinilor dupa o pierdere partiala sau totala de tesut mamar datorata traumatismelor, interventiilor chirurgicale, mastectomie in cancer mamar.
Contraindicatiile interventiei chirurgicale
Marirea sanilor cu implante este bine tolerata de majoritatea pacientelor. Cu toate acestea, sunt cazuri cand operatia nu trebuie facuta. La pacientele care au boli grave chirurgia estetica este evitata.
Contraindicatiile mamoplastiei de augmentare mamara cu implanturi sunt:
-
Neoplasmul (cancerul) mamar netratat
-
Afectiunile mamare premaligne
-
Infectiile in oricare zona a corpului
-
Femeile gravide sau care alapteaza
-
Pacientele cu sistem imun deficitar, care fac chimioterapie sau tratamente cu imunodepresoare
-
Starile care interfera cu coagularea singelui sau vindecarea plagilor
-
Patologiile grave care contraindica anestezia generala
-
Istoric de interventii chirurgicale la san care pot interfera cu vascularizatia
-
Radioterapia in antecedente
-
Pacientele minore in afara malformatiilor din nastere.
Aceste paciente pot avea un risc crescut de complicatii si un prognostic postoperator incert.
Consultatia preoperatorie a chirurgului plastician, medicului mamolog si anesteziolog, completata la nevoie de consultatia altor specialisti, permite diagnosticul pacientelor cu contraindicatii. De asemenea, se fac examene paraclinice pentru verificarea starii de sanatate.
Recomandari preoperator
In cadrul consultatiei se vor alege implantele adaptate pentru fiecare pacienta in parte. Alegerea implantului dupa forma, marime, localizare si producator se fac in dependenta de dorintele pacientei, examenul local a sanilor, stilul de viata.
-
Efectuarea analizelor de singe si urina, ECG, Rx-grafie pulmonara, mamografie, ecografie mamarasi alte investigatii recomandate de medic.
-
Consultatia medicului anesteziolog, mamolog si terapeut.
-
Se recomanda intreruperea fumatului o luna inainte si o luna dupa interventie, pentru a scadea riscul complicatiilor postoperatorii.
-
Se recomanda, cu acordul medicului de familie sau a cardiologului curant, intreruperea cu 14 zile inainte de interventie a administrarii medicamentelor anticoagulante(Trombostop, Sintrom si altele), a antiinflamatoarelor nesteroidiene( Aspirina, Aspenter si altele), a antioxidantelor (Vitamina E, Ginkgo biloba, Cucurma si alte produse naturiste).
-
Se evita tratamentele hormonale si anticonceptionalele orale cu 1 luna inainte de operatie.
-
Se evita efectuarea operatiei la menstruatie.
-
Se cumpara bustiera necesara pentru sustinerea sanului dupa operatie.
-
Se face dus cu apa si sapun seara si dimineata inaintea operatiei.
-
Axilele se epileaza cu crema depilatoare, se evita folosirea lamei pentru a nu produce iritatii.
-
Nu se va bea si nu se va manca nimic timp de 8 ore inainte de interventie.
Recomandari postoperator
-
Se evita eforturile fizice mari (mai ales cu bratele, pe care nu trebuie sa le ridicati deasupra umerilor timp de 3-4 saptamini), reluarea progresiva a sportului la 2-3 luni postoperator.
-
Se evita ridicatul greutatilor 1luna.
-
Dusul cu apa calduta si sapun poate fi facut la citeva zile postoperator dupa indepartarea drenajului cu pansament impermiabil de protectie a plagilor postoperatorii.
-
Baia se poate face dupa indepartarea firelor de sutura.
-
Firele se scot la 2-3 saptamani.
-
Nu este voie de dormit pe burta timp de 1luna.
-
Bustiera trebuie purtata permanent zi si noapte cel putin 1 luna postoperator, fiind indepartata doar la dus. Nu trebuie de facut efort atunci cand bustiera nu este imbracata. Dupa asta bustiera se mentine inca 1 luna in timpul zilei si la efort.
-
Orice schimbare de volum, consistenta sau aparitia unei dureri in plus la nivelul sanilor trebuie anuntata medicului care v-a operat.
-
Se evita bronzarea cicatricilor atat timp cat sunt roze ca sa nu se hiperpigmenteze (intunece). De asemenea, protectia cicatricilor se face cu crema protectie solara SPF 50 aplicata la fiecare 2 ore.
-
Se face in continuare in mod obisnuit consultatie la medicul mamolog. Informati medicul mamolog, ginecolog si radiolog ca aveti implante mamare.
-
Se recomanda evitarea sarcinii timp de 2 ani postoperator pentru evitarea deteriorarii rezultatului.
-
Mentinerea greutatii corpului pentru pasrarea rezultatului.
-
Consultatiile de control se fac la 1 luna, 3 luni, 6 luni si anual dupa interventie.
Efectele pe termen lung si durata de viata a implantelor mamare
Modificarile formei sanilor care apar in timp sunt datorate cresterii sau scaderii in greutate, sarcinilor si fenomenului de imbatrinire ; acestea duc la fenomenul natural de lasare a sanilor. Aceste modificari pot necesita in timp, alte interventii chirurgicale pentru mentinerea efectului estetic benefic al protezelor.
Operatia de marire a sanilor nu are nici o influenta asupra fertilitatii sau a unei eventuale sarcini ulterioare. Alaptatul la san este rareori influentat. Asimetria usoara preoperatorie poate fi accentuata postoperator. De asemenea, corectarea asimetriei majore intre cei doi sani imbunatateste esential aspectul, dar nu duce la obtinerea a doi sani perfect egali ca volum, proiectie si forma.
Daca in decursul timpului, pacienta doreste sa indeparteze implanturile, acest lucru este oricand posibil, protezele fiind scoase, iar sanii ridicati.
Complicatiile posibile
Fiecare procedura medicala implica anumite riscuri, inclusiv si interventia de augmentare mamara. Majoritatea pacientelor nu au complicatii si sunt pe deplin satisfacute de rezultatul interventiei. Totusi, este important sa informam corect pacientele asupra tuturor riscurilor posibile. Complicatiile postoperatorii in mamoplastia de marire pot fi asociate interventiei chirurgicale, implantelor (protezelor) mamare sau anesteziei.
Complicatii legate de interventia chirurgicala
-
Hematomul este acumularea de sange la nivelul zonei operate. Poate necesita reinterventia pentru evacuarea sangelui si controlul hemostazai. Pentru a preveni aceasta complicatie nu trebuie sa luati aspirina sau alte medicamente care influienteaza coagularea sangelui cu cel putin 14 zile inainte de operatie. De asemenea, interventia se va efectua in afara zilelor de menstruatie.
-
Seromul este acumularea de lichid in jurul implantului, uneori asociat cu edem local. De obicei dispare progresiv si spontan.
-
Infectia este foarte rara in cazul acestui tip de interventie. Poate surveni in perioada imediata postoperatorie sau la oarecare distanta in timp. Pentru a preveni aparitia acestei complicatii, se administreaza antibiotice atit in timpul interventiei, cit si postoperator in urmatoarea saptamina. In cazul in care apare infectia, este necesara reinterventia pentru drenarea colectiei si pentru indepartarea implantului. Acesta va fi plasat ulterior, dupa rezolvarea procesului infectios.
-
Necroza cutanata poate aparea din cauza tensiunei locale excesive a pielii, hematomului, infectiei, tabagismului cronic. Poate necesita reinterventia si indepartarea protezei mamare.
-
Dehiscenta (desfacerea) plagii apare atunci cand exista o tensiune mare la nivelul sanului operat. Tratamentul este conservator sau se reintervine la nevoie.
-
Anomalii de cicatrizare sunt rare, cicatricea postoperatorie de obicei este subtire, fina, abia vizibila. Dar unele persoane, care au un tip special de cicatrizare, pot dezvolta cicatrici de aspect divers: largite, retractile, hiperpigmentate, hipopigmentate, hipertrofice ori cheloide. Tratamentul lor este specific.
-
Modificarile de sensibilitate ale mamelonului si a tegumentului mamar sunt de obicei reversibile in citeva saptamini, maximum citeva luni.
-
Galactoree, cu secretie lapte raportata foarte rar in urma stimularii hormonale postoperatorii.
-
Pneumotorax care se rezolva cu tratament specific.
-
Edemul local (umflarea) si echimozele (vanataile) sunt destul de frecvente datorate actului operator. Dispar dupa 2-4 saptamini postoperator.
-
Durerea postoperatorie este mai mare in primele 2-3 zile, apoi diminua treptat in urmatoarea saptamina, fiind controlata cu medicatia antialgica obisnuita rareori necesitind medicamente mai puternice. De fapt, durerea, edemul si vanataile nu sunt complicatii, ci urmarea fireasca a oricarei operatii, dar va informam asupra ei in cazul in care nu ati mai avut alte interventii chirurgicale.
Complicatii specifice protezelor mamare
-
Deteriorarea implantului mamar care se poate fisura sau rupe in timpul unui traumatism important sau microtraumatisme repetate. Aceasta va duce la modificarea formei sanului si necesita interventie de inlocuire sau indepartare.
-
Contractura capsulara apare atunci cand tesutul cicatricial incepe sa se stringa in jurul implantului, modificind forma si consistenta sanului, asociata sau nu cu durere si senzatie de san « tare ca piatra ». Aparitia acestei contracturi capsulare poate aparea la distanta de citiva ani dupa interventia chirurgicala. Tratamentul contracturii capsulare consta in indepartarea capsulei si inlocuirea implantului. Folosirea protezelor moderne cu suprafata fin texturata precum si plasarea implantului sub muschiul pectoral diminuiaza riscul de dezvoltare a contracturii capsulare.
-
Palparea implantului sau formarea de pliuri sub piele poate aparea la persoanele foarte slabe, atunci cind implantul este plasat sub glanda mamara si nu sub muschiul pectoral. Se trateaza plasand implantul sub muschiul pectoral sau facand lipofilling local (transplant de grasime).
-
Calcificarile din jurul implantului apar destul de rar, dar sunt vizibile pe mamografie ; nu au specificatie patologica, iar mamografic sunt de alt aspect decit cel sugestiv de neoplasm mamar. Daca sunt numeroase si dureroase, atunci este necesara indeparterea lor chirurgicala.
-
Deplasarea implantului rotatia sau migrarea lui de la locul plasarii initiale poate fi insotita de discomfort si distorsiunea formei sanului. O interventie chirurgicala ulterioara poate fi necesara pentru corectie.
-
Seromul tardiv postoperator poate necesita punctarea pentru evacuare.
-
Limfomul anaplastic cu celule mari in special corelat cu folosirea implantelor cu suprafata foarte rugoasa a fost descris la 18 paciente din 400 000 operate in Franta.
Complicatii legate de anestezie
Complicatiile ce tin de anestezia generala sunt mult diminuate datorita progresului medicinii moderne. Consultul medicului anestezist calificat este important pentru a discuta despre riscurile si contraindicatiile anesteziei generale.