INJECTARE ACID HIALURONIC

Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este un polizaharid ce intra in mod obisnuit in compozitia organizmului uman si este o componenta importanta a pielii conferindui acesteia hidratare, elasticitate si suplete. Din pacate, odata cu inaintarea in varsta, cantitatea acidului hialuronic diminua, deja la 40-50 de ani avem cu 50% mai putin. Din aceasta cauza pielea devine deshidratata, flasca si subtire. Aparitia ridurilor, adancirea pliurilor, modificarea conturului facial sunt semnele obisnuite a trecerii anilor.
Datorita efectului hidratant si volumator, acidul hialuronic poate fi injectat in piele pentru a umple ridurile si cutele adanci si de a reface conturul si volumul deficitar, in special la nivelul fetei. Injectarea acidului hialuronic este o tehnica neinvaziva simpla si rapida care permite o ameliorare discreta si naturala a aspectului obosit, oferind fetei mai multa luminozitate.
Care sunt indicatiile tratamentului cu acid hialuronic?
-
refacerea volumului si a conturului buzelor
-
ridicarea colturilor gurii lasate in jos
-
refacerea arcului lui Cupidon si a filtrului buzelor
-
umplerea santurilor nazogeniene si a pliurilor de amaraciune
-
tratamentul ridurilor de la nivelul barbiei, fruntii, ochilor (laba de gasca), gatului si decolteului
-
tratamentul cearcanelor (valea lacrimilor de sub ochi)
-
refacerea conturului nasului
-
umplerea pometilor, obrajilor, barbiei, loburilor urechii si a tamplelor
-
imbunatatirea conturului fetei, avand un efect de minilifting
-
intinerirea mainilor
-
diminuarea cicatricilor
-
efect de biorevitalizare si de rehidratare a pielii
Bineinteles, daca in afara de riduri si deficitul de volum , pacientul prezinta si o ptoza importanta a fetei, unele probleme nu vor disparea complet, dar aspectul fetei se poate imbunatati considerabil. In aceste cazuri, pentru obtinerea unor rezultate mai bune, pot fi asociate si alte tehnici cum ar fi liftingul facial, blefaroplastia, injectarea toxinei botulinice, pilingul, tratamentul laser, dermabraziunea.
Care sunt contraindicatiile acidului hialuronic
Tratamentul cu acid hialuronic este foarte bine tolerat, dar sunt cazuri cand este contraindicata injectarea acestor produse. Contraindicatiile pot fi absolute, atunci cand nu este posibil injectarea acidului hialuronic sau pot fi relative, cand injectarea poate creste riscul reactiilor adverse.
Contraindicatiile absolute:
-
Sarcina
-
Alaptarea
-
Infectii, leziuni si herpes activ in zonele tratate
-
Alergii la acidul hialuronic
-
Zonele tratate in antecedente cu fillere neresorbabile, sau injectate de curand cu un alt produs volumator
Contraindicatiile relative:
-
Tulburari ale sistemului imunitar sau boli autoimune cum ar fi: boala Chron, poliartrita reumatoida, diabet zaharat tip I, reumatism articular acut, tiroidita Hashimito, boala Basedov, sclerodermia, lupusul, periarterita nodoasa, spondita anchilozanta, granulomatoze
-
Patologie alergica: astm, dermatita atopica, rinita alergica, urticarie cronica, edem Quincke, alergie la lidocaina si alte tipuri de alergii
-
Diabet zaharat tip II decompensat
-
Tratament cu medicamente care afecteaza coagularea sangelui: aspirina si alte antiinflamatorii nesteroidiene, Warfarina, Trombostopul, Heparina, Fraxiparina si alte anticoagulante care pot creste riscul aparitiei echimozelor (vanatailor)
-
Imunodeficienta si medicamentele imunosupresoare
-
Tulburari al drenajului limfatic si venos cu edem (umflare) la nivelul pleoapelor inferioare
-
Pacient anxios sau cu asteptari nerealiste
-
Zilele de menstruatie
Pacientii care au anumite contraindicatii la injectarea acidului hialuronic, pot benificia de pe urma tratamentului cu lipofilling. Acesta consta in transplantul de grasime recoltata din alte zone ale corpului si permite refacerea de durata a volumelor deficitare, umplerea ridurilor si a santurilor profunde. Tratamentul este foarte bine suportat si de catre pacientele care au edem la nivelul pleoapelor inferioare, deoarece grasimea nu atrage apa. In comparatie, acidul hialuronic este hidrofil (atrage apa) si poate accentua uneori pungele de sub ochi. De asemenea, lipofillingul restaureaza volumele cu tesut adipos propriu si din aceasta cauza este foarte bine tolerat de catre pacienti. Mai multe informatii despre transplantul de grasime gasiti la procedura de lipofilling
Recomandari inainte de injectare
In timpul consultatiei, se stabileste regiunea care urmeaza sa fie tratata, produsul si cantitatea utilizata in functie de dorintele si necesitatile pacientului. De asemenea, sunt identificati pacientii care prezinta contraindicatii pentru injectarea acidului hialuronic.
-
Se recomanda, cu acordul medicului de familie sau a cardiologului curant, intreruperea cu 10 zile inainte de injectare a administrarii medicamentelor anticoagulante (Trombostop, Sintrom si alt), a antiinflamatoarelor nesteroidiene (Aspirina, Aspenter si altele), a antioxidantelor (Vitamina E, Ginkgo biloba, Cucurma si alte produse naturiste).
-
Preventia herpesului la pacientii predispusi.
-
Programarea procedurii in concordanta cu viata sociala a pacientilor.
-
Programarea procedurii in dependenta de ciclul menstrual.
Cum decurge procedura
Pentru a diminua discomfortul resimtit, injectarea acidului hialuronic se practica dupa aplicarea unui anestezic local sub forma de o crema speciala(de obicei Emla). De asemenea sunt disponibile pentru injectare, produse ce contin in compozitie si un anestezic. In marea majoritate a cazurilor, injectarea este foarte bine tolerata.
Injectarea se face, in functie de zona tratata si de produsul utilizat, direct in dermul pielii sau mai profund uneori si submuscular. Cu cat produsul folosit este mai fluid, cu atat el poate fi injectat mai superficial, si cu cat este mai vascos, cu atat el va fi injectat mai profund. Tehnica de injectare poate fi retrotrasant, in evantai, multipunctura, napaj sau cadrilaj. Interventia dureaza aproximativ de la 15 min pana la 1 ora in functie de zonele tratate.
La sfarsitul injectarii , se pot observa, la nivelul zonelor tratate, aparitia unui usor eritem si edem datorat intepaturii si uneori pot aparea mici vanatai. Nu este necesar sa se faca pansament. De obicei edemul si eritemul dispare in cateva ore, iar vanataile in aproximativ o saptamana.
Recomandarile dupa injectare
-
In primele ore dupa injectare se va evita efortul fizic.
-
De asemenea se vor evita mimicile, rasul, vorbitul prelungit, umflatul obrajilor, strangerea ochilor si toate miscarile exagerate la nivelul zonelor tratate.
-
Se evita masajul facial.
-
Se recomanda evitarea expunerii la solar, soare puternic, sauna si la temperaturi ridicate.
-
In cazul tratamentuli in regiunea gurii, se vor evita pentru cateva zile procedurile stomatologice.
-
Se continua preventia herpesului la pacientii predispusi.
-
Se evita dormitul cu fata in perna
Rezultatul final
Rezultatul final se vede in cateva saptamani. De aceea, daca este necesar, eventualele retusuri se fac dupa aproximativ 3 saptamani. Este important de mentionat ca acidul hialuronic este un produs biodegradabil, deaceea corectia obtinuta este temporara, iar pentru intretinerea efectului este necesara reinjectarea produsului. Efectul dureaza de la 4 luni pana la aproximativ 2 ani, in functie de zona tratata, metabolismul pacientului, expunerea la stres, fumat, soare si alte noxe.
Complicatiile posibile
Reactiile adverse sunt rare si reversibile.
-
Astfel imediat dupa tratament poate aparea roseata, vanatai, umflaturi, durere, mancarime, senzatie de arsura si sensibilitate locala. Aceste simptome sunt usoare si dispar de obicei in cateva zile.
-
Uneori poate aparea un puseu herpetic sau foliculita, care vor disparea in cateva zile.
-
Foarte rar sunt intalnite reactiile alergice locale cu aparitia unui granulom sub forma unui mici umflaturi indurate care poate fi sensibila. Ele dispar in cateva saptamani.
-
Pigmentarea, decolorarea, sau colorarea gri-transparenta este foarte rara si dispar in cateva saptamani sau luni.
-
Complicatii extrem de rare pot fi roseata persistenta mai multe saptamani, infectie locala, sau necroza cutanata localizate la nivelul zonei injectate.
De fapt, riscurile nu trebuiesc supraevaluate, dar pacientul trebuie sa fie informat ca orice act medical, inclusiv si injectarea acidului hialuronic, prezinta intr-o mica masura un risc potential. Acest risc poate fi diminuat substantial prin utilizarea unui produs de calitate si a unei tehnici corecte, adaptata pacientului si efectuata de catre un medic specialist competent, care va sti sa trateze complicatiile in caz ca acestea apar.