LIPOFILLINGUL

Ce este lipofillingul?
Autotransplantul de tesut adipos (Lipostructure sau lipofilling) este un procedeu chirurgical care permite refacerea volumelor deficitare, umplerea ridurilor si a santurilor profunde, imbunatatind in acelasi timp troficitatea cutanata.
Lipofillingul este foarte bine tolerat deoarece se foloseste grasimea proprie a pacientului.
Prin restaurarea volumelor si a conturului fetei, poate avea si un efect de minilifting. Daca pacientul prezinta o ptoza importanta a fetei, aspectul se va imbunatati, dar unele probleme nu vor disparea complet. In aceste cazuri, pentru obtinerea unui rezultat optim, pot fi asociate si alte tratamente cum ar fi: liftingul facial, blefaroplastia, injectarea toxinei botulinice, pilingul, tratamentul laser, dermabraziunea si altele.
Care zone pot fi tratate cu ajutorul lipofillingului?
-
santurile lacrimale(cearcanele)
-
ochii adanciti
-
deficit de volum la nivelul pometilor, obrajilor, tamplelor, fruntii, barbiei
-
santurile nazogeniene
-
santurile de amaraciune
-
conturul fetei
-
intinerirea mainilor
-
remodelarea siluetei (marirea feselor si a gambelor)
-
corectia iregularitatilor secundare lipoaspiratiei sau traumatismelor
-
tratamentul lipoatrofiilor faciale
-
ameliorarea rezultatelor dupa reconstructia mamara
-
imbunatatirea aspectului cicatricilor
Recomandari inainte de operatie
In consultatie se stabileste regiunea care urmeaza sa fie tratata, se discuta cu pacientul despre dorintele si necesitatile sale. Se stabileste zona donatoare de unde va fi recoltata grasimea. Se identifica pacientii care nu sunt candidati buni pentru autotransplantul de tesut adipos.
-
Efectuarea analizelor de laborator, Rx-grafie pulmonara, ECG si alte teste la indicatiile medicului.
-
Consultul medicului internist si anestezist.
-
Se intrerupe fumatul cu 1 luna inainte si 1 luna dupa interventie.
-
Se recomanda, cu avizul medicului de familie sau a cardiologului curant, intreruperea cu 14 zile inainte de procedura a administrarii medicamentelor anticoagulante (Trombostop, Sintrom si altele), a antiinflamatoarelor nesteroidiene (Aspirina, Aspenter, Nurofen si altele), a antioxidantelor (vitamina E, Ginkgo biloba, si altele).
-
Se recomanda intreruperea cu 1 luna inainte de interventie a contraceptivelor orale si a medicatiei hormonale de substitutie.
-
Se programeaza cu atentie data interventiei, pentru a nu afecta viata sociala a pacientului.
-
Interventiea se face in concordanta cu ciclul menstrual.
-
Daca se face remodelarea siluetei este necesara procurarea de panty, ciorapi elastici, burtiera in dependenta de zonele tratate.
-
Se indica dusul cu apa si sapun si demachiajul complet in dimineata interventiei.
-
La nevoie se face epilarea zonelor cu crema depilatoare evitand folosirea aparatului de ras pentru ca sa nu apara iritatii.
-
Se indica repaosul hidroalimentar absolut inaintea operatiei incepand de cu seara inaintea interventiei. Astfel in tot acest timp pacientul nu bea si nu mananca nimic.
Cum decurge operatia
Interventia se poate desfasura sub anestezie locala daca tratam zone mici. Uneori, in functie de caz se poate recurge la o anestezie locala potentata cu anestezie generala intra-venoasa. Daca operatia e de volum mai mare se face anestezie generala.
La nivelul zonei donatoare, se face o incizie mica prin care, cu ajutorul unei canule fine, se preleva tesutul adipos. Dupa recoltare, grasimea este preparata pentru a fi injectata la nivelul regiunii care urmeaza sa fie tratata. Injectarea se face cu ajutorul unei canule foarte fine, printr-o incizie mica de la nivelul pielii.
Recomandari dupa operatie
Recomandarile sunt facute pentru tratamentul fetii. Daca se face remodelare corporala cu volume mari de grasime transferata se respecta indicatiile dupa lipoaspiratie.
-
Se recomanda evitarea efortului fizic si ridicatul greutatilor timp de 1 luna.
-
Se evita expunerea la temperaturi ridicate, sauna, frig si vant.
-
Se vor evita in primele saptamani mimicile, rasul, umflatul obrajilor si miscarile exagerate a muschilor fetii.
-
Se indica dormitul cu fata in sus cu capul ridicat pe 2 perne.
-
Dusul este permis a doua zi dupa procedura.
-
Este interzis masajul fetei sau a zonelor tratate pana la priza completa a grasimii transferate. Dupa aceasta se poate face la nevoie limfodrenaj conform indicatiilor medicului curant.
-
Limfodrenajul zonelor donatoare conform indicatiilor medicului.
-
Contentie elastica la nivelul zonelor donatoare daca au fost prelevate cantitati mari de tesut adipos.
-
Se evita expunerea la soare si solar atat timp cat sunt vanatai sau cicatricile sunt roze. Se recomanda folosirea cremelor cu ecran solar total aplicate la fiecare 2 – 3 ore pentru a evita riscul de hiperpigmentare.
-
Regim igieno-dietetic corect pentru evitarea variatiilor ponderale si mentinerea rezultatului.
-
Consultatiile de control se fac la 1 luna, 3 luni, 6 luni si anual dupa interventie.
Rezultatul final
Dupa tratament, la nivelul zonei tratate si a zonei donatoare se pot observa aparitia eritemului (roseata), edemului (umflarea) si a vanatailor. De obicei aceste simptome dispar in 1-3 saptamani dupa interventie.
Rezultatul final se observa la 4-6 luni de la interventie. In mod obisnuit ramane 30-80% din volumul de grasime injectata. Supravetuirea grefei adipocitare este in functie de metabolismul pacientului, expunerea la fumul de tigara si alte noxe, dar mai ales in functie de zona tratata. Astfel in zonele mobile, cum ar fi buzele si santurile nazo-geniene, o sa ramana o cantitate mai mica din grasimea injectata, fata de zonele mai putin mobile cum ar fi pometii si cearcanele. Dar este important de spus ca in moment ce grefa de grasime s-a prins, aceasta va ramane in zona tratata tot atata timp ca si tesuturile care o inconjoara. La nevoie, se poate reinterveni la 6 luni pentru a mai aduce un plus de volum si a retusa micile imperfectiuni si asimetrii care pot aparea.
Grefa de grasime nu opreste procesul de imbatrinire, de aceea in timp, rezultatele se vor diminua progresiv.
Complicatii posibile
Riscul aparitiei reactiilor adverse este mic, dar trebuieste discutat. Reactiile adverse ce tin de anestezia generala intra-venoasa sunt explicate de catre medicul anestezist.
Reactiile adverse ce tin de actul chirurgical sunt rare. Acestea pot fi:
-
Infectia care poate fi tratata eficient cu ajutorul antibioticelor.
-
Hematomul ceea ce reprezinta acumularea de sange este foarte rara deoarece se lucreaza cu canule atraumatice fine. Se trateaza conservator sau se dreneaza.
-
Hiper-corectia in cazul injectarii unui volum prea important de grasime. Poate fi tratata prin lipoaspiratie sau excizie directa a grasimii in exces.
-
La variatiile importante de greutate se pot observa modificari de volum si la nivelul grefei de grasime.
-
Cicatrici de evolutie imprevizibila se trateaza specific, hiperpigmentarea se preintampina prin evitarea expunerii la soare.
-
Accidentele vasculare, extrem de rare.
De fapt, riscurile nu trebuie supraevaluate, dar pacientul trebuie sa stie ca orice act medical, inclusiv si lipofillingul, prezinta intr-o mica masura un risc potential. Majoritatea pacientilor au o evolutie buna si sunt pe deplin satisfacuti de rezultatul final.